Att anmäla sig till ett affiliateprogram

Tjäna pengarHur anmäler man sig till ett affiliateprogram? Det är en aktuell fråga för många som vill tjäna pengar på nätet genom att gå med i affiliateprogram (även kallat affiliatenätverk). Egentligen är det ju inga konstigheter, man hittar ett affiliateprogram som verkar passa bra och sedan fyller man i en anmälningsblankett, så det praktiska kanske inte är så svårt. Dock finns det ett par saker du bör tänka på innan du faktiskt fyller i anmälningsformuläret.

Det första är huruvida det affiliateprogram du valt passar dig. Kolla t.ex. hur det är med utbetalningar – betalas din provision ut direkt till bankkonto eller blir du tvungen att lösa in checkar eller få ut pengar via Moneybookers eller motsvarande onlineplånbok? Tänk på att det inte alltid är helt enkelt att lösa in checkar från utländska banker eller företag, det kan faktiskt ta upp till flera veckor och kosta väldigt mycket pengar bara för att få checken inlöst.

Sedan bör du också kolla vilka produkter eller tjänster som det affiliateprogram du valt erbjuder. Det finns ingen större vits i att sälja fiskeredskap på en hemsida som handlar om resor till Latinamerika, så även om ett affiliateprogram erbjuder väldigt stor provision bör du undvika det om inte produkterna matchar din hemsida eller blogg. Du kommer i bästa fall inte tjäna något, i värsta fall skrämma bort dina besökare.

Många affiliates brukar också vilja ha möjligheten att värva s.k. subaffiliates. Säg t.ex. att Johan är affiliate, men vill att hans kompis Sven också ska gå med i ett affiliateprogram. Johan kan låta Sven registrera sig via Johans sida, då kommer Johan i fortsättningen få procent från all försäljning som görs via Svens hemsida. Sven kommer självklart inte få mindre provision för det. Läs gärna mer på Subaffiliates förklarat, ett mycket bra blogginlägg som mer ingående förklarar allt som har med subaffiliates att göra.

Hur som helst, det finns en rad saker att tänka på innan du anmäler dig till ett affiliateprogram – i denna artikel listas bara en del av faktorerna du bör tänka på, annars skulle ju artikeln bli alldeles för lång för att ni ska orka läsa den…

6 Feb 2012