Att skriva och ge ut en bok

Att skriva en bokAtt skriva en bok är en dröm som många bär på, och det finns även väldigt många som skrivit ett manus men som inte fått sin bok utgiven - det är hisnande att tänka på hur många outgivna manus som finns, hur många guldkorn som står oupptäckta på någon vind eller hårddisk. Men hur gör man då för att skriva och ge ut en bok?

Att skriva en bok

Det viktigaste när det kommer till att skriva en bok är, förutom att man har en bra historia att berätta, att man är metodisk och att man spenderar tillräckligt mycket tid på sitt författarskap. Om du har sådan möjlighet, avsett en timme eller två varje dag som du ägnar enbart åt att skriva - inget annat. Inget Facebookande, inget chattande, inga störningsmoment - bara du och din bok.

Var också metodisk när det gäller utformandet av karaktärer och liknande, försök tänka på att karaktärerna alltid handlar i enlighet med deras personligheter - ett vanligt fel, särskilt bland nybörjare, är att karaktärerna plötsligt agerar på ett sätt som känns inkonsekvent. Och det är något som läsaren direkt kommer att märka. Mer tips om att skriva en bok hittar du i denna artikel: Hur skriver man sin egen bok?

Att ge ut sin bok

Det finns egentligen två sätt att ge ut din bok på när den är färdig - det ena sättet är att ge ut via ett etablerat förlag, det andra är att på ett eller annat sätt ge ut boken själv. Det första sättet innebär egentligen bara att man skickar ut sitt manus till de förlag man är intresserad av och om något av dem nappar så är man hemma. Du får betalt, din bok redigeras av professionella redaktörer, du slipper oroa dig för distribution och försäljning - du är kort och gott en publicerad författare.

De flesta manus refuseras dock och då får man ge ut boken själv. Beroende på hur stora färdigheter man har så kan man antingen sköta allt själv och bara trycka boken, eller så kan man också själv beställa till exempel korrekturläsning och formgivning, samt få hjälp med distribution och liknande.

Nordens största tjänst för egenutgivning är Vulkan, så vi rekommenderar att du använder dem om du vill ge ut din bok själv. Du hittar deras hemsida på www.vulkanmedia.se.

1 Jun 2014