Fördelarna med colocation serverhallar

En co-location datahall går att likna vid ett hotell. På hotellet finns det rum i olika storlekar och med olika bekvämlighet. Det gemensamma med alla rum är att hotellet står för ett skönt klimat, service och säkerhet. Detsamma gäller när en plats på en colocation datahall hyrs och fördelarna är många.

Snabbt

De som har en server och som vill hyra plats behöver egentligen inte kunna speciellt mycket om servrar, de behöver inte ens åka till datahallen. Det finns nämligen många företag som erbjuder denna tjänst på distans. De som är intresserade tar kontakt med datahallen och får därefter instruktioner på hur servern ska konfigureras. Är man ovan kan de hjälpa till över telefon eller genom att ”dela skrivbord”.  När all konfigurering är klar kan servern skickas i vanligt postpaket till datahallen. Personalen där installerar den och ser sedan till att allt fungerar. De som vill öka säkerheten och bekvämligheterna kan även köpa till extratjänster som t.ex. backup och övervakning.

Driftsäkert

Det är få företag som kan mäta sin driftsäkerhet med en datahall. Dessa hallar har gasbaserad eldbekämpning och direktlarm till räddningstjänsten. Elförsörjningen är säkerställd genom flera olika backupmöjligheter. Dessutom har de en extrem kontroll på både värmen i hallen samt luftfuktigheten. Det brukar vara så exakt att temperaturen inte får röra sig mer än 2 grader upp eller ner innan det går ett larm. Orsaken till detta är att servrar och annan datautrustning alstrar så mycket värme att risken för överhettning är stor om det är för varmt i hallen.

Men det är inte bara inre säkerhet som de satsar på utan även yttre. Det är ju trots allt företagsinformation som lagras vilket för vissa företag kräver en enorm säkerhet. Detta sker genom övervakningskameror, larm, ID-kontroll och ibland personliga vakter.

Flexibelt

En stor fördel med colocation är att det är så flexibelt. Behöver företaget större utrymme är det bara att flytta all utrustning från det lilla racket upp till ett helt rum. Ibland kan även datahallarna stå för dessa flyttar vilket gör att man endast behöver skicka dit ytterligare servrar och hårddiskar.

22 Apr 2013