Högskoleprovet – provdagen

Då var det dags att skriva högskoleprovet! Du har spenderat flera veckor på förberedelser inför högskoleprovet, du går och lägger dig i tid för att hinna sova ut…

…du vaknar av väckarklockan. Det är provdags – du ska skriva högskoleprovet! Hur ser då provdagen ut? Förhoppningsvis har du packat ner alla saker som du kan tänkas behöva redan kvällen innan (det hjälper minska stressen). Förhoppningsvis har du vaknat efter en god natts sömn, om du är utvilad ökar dina chanser att skriva bra på högskoleprovet. Förhoppningsvis har du även kollat upp till vilken provlokal du ska bege dig och hur du smidigast kommer dit.

Börja provdagen med att äta en bastant frukost. Att skriva första halvan av högskoleprovet på tom mage är ingen höjdare. När du väl kommer till provlokalen där du ska skriva högskoleprovet kommer provansvarig att dra reglerna som gäller för provet. Du kommer att få ett svarshäfte där du ska fylla i dina personuppgifter, i detta häfte ska du även skriva in dina svar på frågorna som kommer på högskoleprovet. Du får också en svarsblankett där du kan anteckna dina egna svar för att sedan kunna kolla ditt resultat efter att du kommit hem. Facit till högskoleprovet brukar publiceras samma kväll på internet.

Själva provet är uppdelat i fem block. För varje block har man 50 minuter på sig. Efter varje block följer en kortare (20-30 minuter) rast, efter tredje blocket har man lunchpaus i ca en timme. Kom ihåg att du inte får äta och dricka medan du skriver högskoleprovet, men det är alltid bra att ta med sig någon frukt eller ett lättare mellanmål som du kan äta under någon av rasterna.

Även om högskoleprovet skrivs under en hel dag brukar tiden gå förvånansvärt fort. Vips, så är det klart, du har skrivit högskoleprovet, förhoppningsvis med ett bra resultat! Gå gärna ut och käka en god middag på någon restaurang för att fira att dagen är avklarad, det kan du gott unna dig efter en heldags provskrivande!

27 Jun 2011