Hur kan man få en finare rumpa?

Det som de flesta av oss kallar rumpan är som många vet kroppens största muskel. Den går under det latinska namnet gluteus maximus. För de flesta av oss har rumpan ett stort estetiskt värde. En snygg rumpa är helt enkelt väldigt viktigt för både män och kvinnor. Men vad är det bästa sättet att få en fin rumpa? Vilka metoder finns och vilka ger bäst resultat? En översikt av metoder kan hittas på styrkelabbet, tränarumpan.com, muscles.se samt tillverkare krämer och kosttillskott.

Eftersom många vill ha en snygg rumpa finns det många mer eller mindre seriösa alternativ. Vissa krämer och bantningskurer påstås kunna hjälpa dig få en fin rumpa. Krämer kan ha en viss effekt, men den eventuella verkan de har är oftast grovt överskattad. Det enda sätt krämer kan hjälpa är att ge huden mer spänst och lyster, men eventuella fettförbrännande effekter ska tas med en stor nypa salt. Så krämer kan inte göra särskilt mycket för att ge dig en fin rumpa. Bantning kan ge marginellt bättre effekt än krämer, men är ändå inte ett bra alternativ. En bantningskur kan reducera fett och på detta sätt ge en finare form på rumpan. Men även om fettet på rumpan reduceras behöver det inte betyda att du får en fin rumpa.

Den enda metoden som alltid ger bra resultat är träning. Rumpan är kroppens största muskel och blir fast och får fin form med träning. Vidare är träning det bästa sättet att bränna fett. Det är inte särskilt svårt att träna för att få en snygg rumpa. Gluteus maximus är som tur en lättränad muskel som snabbt ger resultat, även om du inte tränar särskilt hårt. Faktum är att rumpan troligtvis är hela kroppens mest lättränade muskel. Det finns många träningsformer som kan ge fin rumpa. Om du springer / joggar regelbundet bränner du både fett och får starka, tonade ben och rumpa. Styrketräning med vikter är ett väldigt effektivt sätt att träna hela kroppen, och det finns ett par övningar som är extremt effektiva för att träna rumpan. De övningar som är särskilt effektiva är marklyft med raka ben, knäböj samt utfall. Av dessa tre övningar anser de flesta att knäböj är den tekniskt enklaste att utföra och utfall den svåraste, men det är sällan några problem eftersom tekniken är lätt att lära sig oavsett vilken övning det handlar om. Om du bara ska använda en av övningarna ger knäböj det bästa resultatet. Det bästa resultatet får du om du tränar knäböj och kompletterar med utfall eller marklyft med raka ben.

Resultatet kan komma relativt snabbt. Även om du har upp till 10 kilos övervikt kan träningen ge ett fint resultat efter ett par månader om du tränar 45 minuter med fem till sex dagars mellanrum. Om du tränar målmedvetet i ungefär två-tre månader kommer du troligen att märka en stor förbättring. Det som märks tydligast är att rumpan blir fastare. Du kommer även märka att den får en finare, rundare form. I samband med dessa förbättringar upplever många en märkbar minskning av fett på bakdelen efter cirka två månaders träning.

24 Nov 2014