Tänk på att ta hand om dina konstglas

När du köper handgjorda konstglas från Kosta Boda och Orrefors vill du säkert att de håller sig skinande och i bra skick länge. Dessa tips kan du använda för alla dina glas men tänk på att alla glas är olika ömtåliga och bör hanteras med varsamhet.

Ditt bästa hjälpmedel är en putsduk med mikrofibrer, om du inte äger en, är det dags att inskaffa sig en. Linneduk är något som rekommenderas för att ställa glasen på under rengöring.

• Försök att inte ha det för stökigt runt om dig. Detta för att minska risken att glasen stöter emot annat som är i vägen. • Diska alltid alla dina glas i varmt vatten, tänk dock på att inte använda för varmt vatten, då det kan leda till sprickor i glasen. • Använd en ren diskborste med lite diskmedel, skölj därefter av och ställ glasen upp och ner på linneduken för att vattnet ska rinna av. • Glas med målade ytor får du vara extra varsam med, för att färgen inte ska ta skada. Tänk på att diska de färgade ytorna varsamt och låt dem inte utsättas för mycket vatten. Torka glasen så fort som möjligt. • Sista steget är torkningen. Ta fram din putsduk och torka rent glasets alla ytor för att slippa fläckar och ränder som annars kan uppstå.

Då var det klart. Nu kan du med gott samvete ha dina konstglas framme i vitrinskåpet för att beundras i många år framöver.

18 May 2011