Olika bläckpatroner på marknaden

5 olika färgerDen som går in på en datorbutik och ska köpa bläckpatroner kommer troligtvis enbart bli erbjuden en modell. Det är originalpatronen som dessutom är den dyraste på marknaden. Men för de som vill spara pengar på sina bläckutskrifter finns flera andra alternativ. Dessa hittas hos onlineföretagen och gör att man med lätthet sparar 50-70% på priset, många gånger mer.

De olika färgpatroner som finns är följande:

Original:

Med originalpatron menas en färgpatron som är tillverkad av samma märke som har tillverkat skrivaren. Ska man köpa in en färgpatron till en Canon Pixma IP3300 står det alltså Canon på originalpatronen. Oavsett vilken butik man köper sin patron ifrån så är det exakt samma kvalité eftersom det är Canon som tillverkat dem. Det är den stora fördelen. Nackdelen är däremot priset. De är alltid dyrast på marknaden. Originalfärgpatroner ligger inte sällan på ett pris som är 60% dyrare än kopiorna. En originalkartong till skrivaren som nämnts ovan kostar 155kr på en av de större onlinebutikerna på nätet.

Kopior:

Nästa steg är att välja de kopior som finns på marknaden. Dessa säljs många gånger under det företagsnamn som säljer dem. Det fungerar ungefär som ”ICAs egna varor”. De är billigare överlag men håller ändå god kvalité. Fördelen är i första hand priset.

Nackdelen är att en kopia på en bläckpatron som köps hos ett onlineföretag inte behöver ha samma kvalité som en kopia hos ett annat företag. Är man nöjd med pris och kvalité hos ett företag bör man därför fortsätta att köpa in patronerna där.

I exemplet med Canonskrivaren som nämnts ovan kostar kopian 89kr.

Budgetpatroner:

Budgetpatroner är något relativt nytt på marknaden. I och med att efterfrågan på billiga bläckpatroner har varit stort hos konsumenterna och priset många gånger varit det avgörande för val av butik har budgetpatroner vuxit fram som ett alternativ. Dessa fungerar mycket bra för vardagsutskrifter och om man skriver ut mycket. Men är det däremot foton och detaljrikedom som är viktigt bör man lämna dessa åt sidan.

Kostnaden för denna färgpatron kostar till samma Canonskrivare 49kr.

Det ska tilläggas att det inte enbart är priset och kvalitén som skiljer dessa tre patronvarianter åt. I detta exempel rymmer de även olika mycket. Originalpatronen innehöll 13ml, kopian 12 och budget 12,6. Skulle man räkna på pris per ml skulle priset bli 11,9kr och 7,4kr respektive 3,8kr. Så även om det skiljer något innehållsmässigt så kvarstår prisskillnaderna som bevisar att budgetvarianten är särklass billigast.

10 Apr 2014