Regler för sommardäck

Bra sommardäckFölj reglerna!

Att köra omkring på däck som inte lämpar sig för årstiden är något du kan förlora mycket på. Reglerna för sommardäck och vinterdäck finns av en anledning, dåliga däck bidrar till många olyckor. Men det kräver också lite av bilägaren att hålla koll på vad riktig användning av sommardäck respektive vinterdäck innebär. På Nordendäck.se får du svar på allt du behöver veta om sommardäck respektive vinterdäck.

Den som åker fast med fel typ av däck på sin bil, eller med däck som inte lever upp till den standard som krävs - dvs slitna däck med för grunt mönsterdjup - får böta 1200:-. Man kan också riskera att bli stillastående eftersom polisen inte låter en köra vidare. Varför är det så hårt? För att fel däck innebär en direkt trafikfara för både dig själv och för dina medtrafikanter.

Bra att veta om sommardäck

Först och främst ska man förstås veta när man enligt lag måste köra med sommardäck. Den 31:e mars ska däcken senast vara på. Nya sommardäck ska senast införskaffas när mönsterdjupet på däcken når 1,6 mm, är djupet grundare än så är däcken olagliga. Gummit försämras också med åren, så även om djupet inte nått ner till 1,6 mm så bör man efter 10 ändå se till att byta ut sommardäcken. Rekommenderat är att däcken ska ha minst 3 mm mönsterdjup, vilket är nästan dubbelt så mycket som vad som krävs, så lagen är här "generös". Ju mindre mönsterdjupet är, desto sämre grepp mot underlaget.

Tips och råd

  • Sätt alltid de bästa däcken bak
  • Anpassa körning efter väglag - oavsett hur bra däck du har
  • Se till att ha god marginal på mönsterdjupet
  • Byt ut dina sommardäck till vinterdäck i god tid, vänta inte till första snön faller

Fler tips om sommardäck finner du på sommardäck.cc, där du också snabbt och lätt hittar nya sommardäck med hjälp av en enkel sökning med din bils registreringsnummer.

 

3 Jun 2014