Så fungerar momsberäkningar

miniräknareMomsen låter ju så enkel att beräkna och ändå kan det så lätt bli fel. Här går vi igenom några enkla sätt att tänka kring momsberäkningar för att du skall göra det på rätt vis.

Momsen och vad den beräknas på

I Sverige finns det framförallt 3 olika momssatser som är 6%, 12% eller 25%. Den vanligaste momssatsen är 25% och det är den som gäller för de flesta varor eller tjänster som säljs eller köps. Om du skall beräkna momsen så är det viktigt att förstå att denna beräknas på priset utan moms. Så om vi säger att momsen är 25% på ett klädesplagg så läggs alltså denna ovanpå priset för plagget utan moms.

Att beräkna momsen

Om vi fortsätter på exemplet med klädesplagget som vi för enkelhetens skull kan säga kostar 100kr exklusive moms. Vi vill nu ha priset med moms och gör då följande beräkning. 1,25*100 = 125 kronor. I butiken kommer då plagget att kosta 125 kronor. Samma beräkning, fast aningen omskriven, är också 0,25*100 + 100 = 125kr.

Nu säger vi att vi vill beräkna priset utan moms på ett annat klädesplagg som kostar 320 kronor. Det är nu viktigt att förstå att momsen på detta plaggs totala pris är 20% (och inte 25%). För att då få priset utan moms kan vi alltså beräkna 0,8*320 = 256 kronor. Detta beror alltså på att momsen läggs på priset utan moms.

Moms och kvittning

Som nybliven företagare funderar man ofta på det här hur man kvittar momsen. Detta är faktiskt mycket enkelt. På alla varor/tjänster som du köper eller säljer så ingår det alltså både ingående och utgående moms. Sedan beräknar man ingående - utgående moms. Om det här blir en positiv summa skall du betala in denna momsskuld till staten, annars har du rätt att få tillbaka denna summa.

Använd gärna denna kalkylator för moms från bokföringsprogram24.se

21 Jun 2012