Sexleksaker ur ett historiskt perspektiv

Vad tänker du på när det kommer till historia, till hur till exempel grottmänniskor levde? Det är nog knappast sexleksaker eller andra sexualhjälpmedel, men faktum är att sexleksaker har en gammal och gedigen historia. Man har faktiskt hittat dildos som daterats så långt bak som för 30 000 år sedan!

De första dildosarna tillverkades av sten, tjära, trä och andra material som kunde formas för att efterlikna en penis och som var tillräckligt hårda för att tillåta penetration. Det kanske låter otroligt idag, men faktum är att behovet för självtillfredsställelse är lika gammalt som själva människan – att sedan moderna material inte fanns tillgängliga är en annan sak.

Förresten är det oklart var själva ordet dildo kommer ifrån. En teori är att det kommer från en gammaldags plugg som användes för att fästa årorna på en särskild typ av småbåtar, en annan att det härstammar från italienskans diletto vilket betyder ungefär nöje eller glädje. I det engelska språket dyker ordet upp för första gången under slutet av 1500-talet samt början av 1600-talet.

Den stora utvecklingen av sexleksaker har dock skett i takt med att nya och moderna material för tillverkning fått spridning, samt då sexualiteten blivit mer öppen och då tillgängligheten ökat, särskilt med internets intåg.

Moderna material ökar inte bara säkerheten och komforten (njutningen), de låter också tillverka sexleksaker för alla smaker, i alla möjliga och omöjliga former. Moderna material är också ofta lättare att rengöra och mer hygieniska.

Internet har också gjort att tillgängligheten blivit mycket större, att pinsamhetsfaktorn minskat och att folk som annars kanske inte hade vågat ta steget och köpa sexleksaker gör detta – just eftersom de kan beställa hem allting med ett par musklick och få det levererat direkt hem i ett diskret paket.

26 Oct 2013