Ska jag gå till en naprapat eller kiropraktor i Uppsala?

Vad är egentligen skillnaden mellan kiropraktiken och naprapati? Den som upplever problem med spänningar i muskler och leder kanske undrar om man ska gå till en kiropraktor eller naprapat i Uppsala? Frågan är verkligen befogad för som lekman så kan man inte gärna veta vilket alternativ som kommer att passa allra bäst för de problem som man lider av. Generellt så kan man säga att dagens legitimerade naprapater och kiropraktorer har samma längd på utbildning och båda har god kunskap inom anatomi. Dessutom så behandlar man liknande åkommor och med samma holistiska synsätt där man vill se en helhet och ta reda på orsakerna till problemen såväl som att finna ett sätt att lösa dem.

För att du ska välja rätt typ av vård för dina problem så är det viktigare att du är medveten om vem du vänder dig till. Man talar ofta om att en kiropraktor ”knäcker” i rygg och andra delar av kroppen och det här kan förstås låta lite obehagligt. Naprapaten jobbar på ett lite mjukare sätt med massage och stretching hellre än att gå in och bara “knäcka loss” och det är också därför som många föredrar naprapatiska behandlingar.

Utbildning är A och O

Oavsett vem du går till så måste du vara medveten om hur pass utbildad personen är. Du ska aldrig ta risker och gå till en person som är utan legitimation. Både naprapati och kiropraktik kräver stor kunskap och erfarenhet. Man kan ju till och med skada en annan person med vanlig massage om detta utförs på felaktigt sätt så var noga med vem som behandlar dig. Det kan vara klokt att gå till en naprapat i Uppsala som har en bred kunskap och som kan hjälpa dig med många olika typer av hälsoproblem som yttrar sig som värk i kroppen. Dagens kiropraktorer jobbar också med massage och andra metoder men det är naprapater i Uppsala som har det bästa ryktet om att verkligen erbjuda en bredd som du kan dra stor nytta av.

Bredd är viktigt

Att kunna erbjuda bredd vad gäller diagnos och behandlingar är viktigt eftersom smärtor i muskler och leder kan ha så många olika orsaker. Det är ju inte bara de som sysslar med idrott på elitnivå som åker på problem med rygg, ben och fötter. Idag så kan vem som helst få skador som annars klassificeras som idrottsskador. Om man går till en naprapat i Uppsala som har stor kunskap både om idrottsskador och den typ av skador som kan uppstå vid ett skrivbord så får man tillgång till en verklig bredd. Det gör att man kan finna orsaker som en specialist kanske aldrig hade tänkt på. Naprapater som jobbar med många olika typer av skador har en förmåga att tänka utanför ramarna och se en helhet som gör det enklare att problem-söka och finna rätt behandlingsmetod.

En individuell behandlingsplan

Tänk även på att du behöver en individuell behandlingsplan. Varje ryggskott behandlas inte på samma sätt. Oavsett om du vänder dig till en kiropraktor eller en naprapat i Uppsala så måste du uppleva att din unika situation ska utvärderas och bemötas på ett personligt sätt. Om du får en fråga och sedan en snabb behandling så är detta inte professionellt, och det kan till och med vara farligt. Om du kommer för ett första möte och upplever att själva diagnosen görs på ett slarvigt och förhastat vis så har du inte valt rätt! Du ska alltid bli sedd som en individ och inte som fall nummer 10033.

Må bra på lång sikt

Det som gör naprapaten till ett mycket bra val är förstås att man jobbar på ett långsiktigt vis. Du kanske bara får tre behandlingar men i och med att dessa ger dig de redskap som du behöver för att fortsatt må bra så kan man se det som ett mycket större ingrepp. När naprapaten har analyserat vad som orsakar dina problem och behandlat dig för att hjälpa dig på traven så kommer du att få instruktioner för hur du ska hjälpa din kropp att läka sig själv. Om du är seriös och tar dessa råd på allvar så kanske du aldrig någonsin behöver fundera på kiropraktor eller naprapat i Uppsala igen. Dessutom så kan du lära dig att läsa av din kropps signaler och se till att få en förebyggande naprapatisk behandling då du märker att du börjar bli spänd och oroar dig för en låsning av rygg och nacke. Naprapaten jobbar med mobilisering, stretching och massage och är därför det alternativ som passar de allra flesta så det här är ditt bästa bud för var du ska börja din resa mot ett friskt liv.

25 Jan 2013